Biodiversiteit

Hoe kun je het daklandschap beter benutten voor meer robuuste stedelijke natuur?

De Handreiking Natuurdaken laat zien hoe je met je dak een verschil kunt maken voor de natuur. Niet alleen op het platteland, maar juist ook in de stad. Met aandacht voor de versterkende waarde van natuur voor water-, energie- en gebruiksfuncties  op daken en tips voor hoe je een natuurdak aanlegt. Bekijk de Handreiking Natuurdaken en de bronnenlijst.

Download hoge resolutie cover Handreiking Natuurdaken

Oproep
Doe mee aan onderzoek en promotie van natuurdaken: Er is nog (te) weinig onderzoek gedaan naar de biodiversiteit en leefwijzen van vlinders, bijen, vogels en andere kleine dieren op begroeide daken. U hoeft daarvoor geen natuurdeskundige te zijn.

  • Het NIOO roept op tot meer onderzoek naar het effect op biodiversiteit van groene daken. Lees hier hun artikel over het positieve effect van hooggeplaatste zonnecollectoren op de plantendiversiteit op het onderzoeksdak van het NIOO.
  • De Vlinderstichting en Vogelbescherming hopen meer te ontdekken over tot hoe hoog bijvoorbeeld vlinders kunnen komen en of begroeide daken meer biodiversiteit hebben. Help hen door je waarnemingen in dit formulier in te vullen.
  • Geef het bodemleven van je begroeide dak door tijdens de Bodemdierendagen, georganiseerd o.a. het NIOO-KNAW en het Centrum voor Bodemecologie.
  • Hoe ziet jouw natuurdak eruit? Stuur je mooiste foto’s van jouw natuurdak op. In de sneeuw of herfst, of juist tijdens de lente en de zomer. Wij bundelen de foto’s voor op website. Stuur je foto’s, locatie en ervaringen naar: info[at]greendealgroenedaken.nl

Natuurdaken
Vanuit het werkspoor zijn in de afgelopen periode een aantal presentaties verzorgd en voorbeelden verzameld. Laat je inspireren:

  • Op 26 september 2018 verzorgde BTL Advies en de provincie Overijssel Groene Talk ‘Hoe dicht kan natuur bij jou komen? tijdens de Vakbeurs Openbare ruimte in de Jaarbeurs Utrecht.
  • Op 4 oktober 2016 verzorgde het werkspoor een workshop over biodiversiteit op daken tijdens het STOWA symposium Groene Daken. De stadsecoloog van Groningen deelde zijn ervaringen met een 10-puntensysteem voor het toetsen van (typen) biodiversiteit in een presentatie.
Deel deze pagina: