Grachten van Smaragd wint geldprijs voor aanleg groene daken

Groen dak op woonboot in gracht Amsterdam

Bewoners van stadsdeel Amsterdam Centrum mochten € 200.000 verdelen over 53 ideeën uit de buurt ter bevordering van de leefbaarheid. Een kwart van verkozen plannen gaat over de aanleg van groendaken. Een daarvan was het plan dat was ingediend door Nationaal Daken Plan partner Grachten van Smaragd. Met de geldprijs gaan ze in het centrum van Amsterdam zorgen voor 1.000 m2 groendak op woonboten.

Stadsdeel Amsterdam Centrum stelde dit jaar het geldbedrag beschikbaar voor plannen van burgers, ondernemers en organisaties voor het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt. Uit 144 ingediende plannen is Nationaal Daken Plan partner ‘Grachten van Smaragd – alle woonboten een groendak – verkozen als eén van de winnaars met hun plan om de daken van de woonboten in het centrum te vergroenen.

Nu het plan verkozen is, kunnen woonbooteigenaren zich aanmelden op de website van de Stichting Grachten van Smaragd. Met gratis advies, hulp bij keuzes en een startpremie tot maximaal € 2.000 helpt de Stichting als onafhankelijk informatiepunt het groene dak te realiseren.

Rian Verpalen, initiator van het plan: “Groendaken hebben grote voordelen, op woonboten helemaal. Waterbewoners die al een groen dak hebben, raken niet uitgesproken over hoeveel prettiger het leefklimaat in hun boot is door het verkoelend en vooral het geluidsisolerend effect. Ook beschermt het groen hun dak zodat het langer meegaat. Bovendien vangen groene daken fijnstof af op het niveau waar het ertoe doet: neushoogte. Ze zorgen voor meer bijen en vlinders in de stad en wat men vaak het leukste vindt: de complimenten die woonbootbewoners krijgen van buurtbewoners over hoe mooi het groen dak eruitziet.”

Deel deze pagina: