Groene daken in de zorg

Het Nationaal Daken Plan i.o. en de Green Deal Duurzame Zorg maakten onlangs nader kennis met elkaar en zien mooie kansen voor samenwerking! Verkoeling binnen en buiten, bijdragen aan herstel van cliënten, een aantrekkelijke werkomgeving en andere voordelen maken groene daken interessant voor gezondheid in het algemeen en ook specifiek voor toepassing op zorggebouwen. Het Nationaal Daken Plan en de GD Duurzame Zorg verkenden samen hoe kansen te verzilveren tijdens de werkconferentie van het Nationaal Daken Plan van 25 september en het congres GD Duurzame Zorg op 10 oktober j.l.. Lees hieronder meer over de voordelen van groene daken in de zorg.

Groene daken
Slim ingerichte groene daken hebben veel voordelen. Ze houden gebouwen koeler, produceren energie, reduceren geluid zowel binnen als buiten, vangen fijnstof af en houden regenwater vast. Dat betekent winst voor meerdere partijen: waterschappen, gemeenten en zeker ook voor eigenaren, medewerkers en gebruikers van zorggebouwen. Deze bijdrage aan de kwaliteit van leven is voor iedereen een cruciale waarde. Groen levert een belangrijke bijdrage aan een beter leefklimaat, biodiversiteit en het welbevinden van mensen.

Green Deal Groene Daken (GDGD) & Green Deal Duurzame Zorg
De Green Deal Groene Daken werkte de afgelopen vier jaar aan het stapelen van winst op het dak. De veertig partners van deze Green Deal benutten samen het dakenlandschap en transformeerden via een aantal werksporen de gebouwde omgeving tot een gezonde en groene leefomgeving. Deze samenwerking wordt voortgezet middels het Nationaal Daken Plan i.o. en daarbij wordt ook de samenwerking gezocht met partijen in de zorgsector.
Ontdek hoe je ook met het dak van jouw zorggebouw een verschil kunt maken voor de natuur in de ‘Handreiking Natuurdaken’.

Positief effect van groene daken op de gezondheid van patiënten en professionals in de zorg
Uit onderzoek blijkt dat zicht op groen een positief effect heeft op het verminderen van gebruik van pijnstillers: tot 30% minder pijnstillers! Uitzicht op groen geeft een aangename afleiding, het bevordert positieve gevoelens en vermindert gevoelens van pijn, dit geldt ook voor zicht op groene daken.
Groen kan veel bijdragen aan het verminderen van stress, dit is bijvoorbeeld relevant in wachtkamers, spreekkamers of behandelruimtes. Het is aangetoond dat patiënten gemiddeld 1 dag korter in het ziekenhuis verblijven bij uitzicht op groen.
Een groen dak levert uiteraard ook andere positieve effecten op het leefklimaat in en om het gebouw, onder andere door verkoeling, geluiddemping en luchtzuivering. De verkoelende werking zorgt bovendien voor significant minder burn-out klachten en meer comfort.
Meer informatie over de positieve effecten en de bronnen van deze onderzoeksresultaten vind je op de internetpagina Facts & Values van de Green Deal Groene Daken.

Voorbeeld van een groen dak in de zorgsector: Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam

Een helende omgeving is uitgangspunt van het ontwerp van het Erasmus MC. Met veel aandacht voor daglicht, groen en een warme comfortabele inrichting en twee daktuinen van 3000 m2 op de achtste verdieping van het ziekenhuis.

bron:  Het Levende Gebouw, Branchevereniging VHG]

Meer weten en meebouwen? Lees over de resultaten van de werkconferentie en bepaal de koers van het Nationaal Daken Plan via de enquête.

Deel deze pagina: