Groene daken in de zorg

Het Nationaal Daken Plan i.o. (voorheen Green Deal Groene Daken – GDGD) en de Green Deal Duurzame Zorg maakten onlangs nader kennis met elkaar en zien mooie kansen voor samenwerking!  Verkoeling binnen en buiten, bijdragen aan herstel van cliënten, een positief effect op de werkomstandigheden en andere voordelen maken groene daken interessant voor gezondheid in het algemeen en ook specifiek voor toepassing op zorggebouwen. Het Nationaal Daken Plan nodigt partners van de GD Duurzame Zorg uit om samen de kansen te verzilveren in haar werkconferentie van 25 september. Lees hieronder over de voordelen van groene daken in de zorg en de uitnodiging voor de werkconferentie op 25 september 2019 …

Groene daken
Slim ingerichte groene daken hebben veel voordelen. Ze houden gebouwen koeler, produceren energie, reduceren geluid zowel binnen als buiten, vangen fijnstof af en houden regenwater vast. Dat betekent winst voor meerdere partijen: waterschappen, gemeenten en zeker ook voor eigenaren, medewerkers en gebruikers van zorggebouwen. Deze bijdrage aan de kwaliteit van leven is voor iedereen een cruciale waarde. Groen levert een belangrijke bijdrage aan een beter leefklimaat, biodiversiteit en het welbevinden van mensen.

Green Deal Groene Daken (GDGD) & Green Deal Duurzame Zorg
De Green Deal Groene Daken werkte de afgelopen vier jaar aan het stapelen van winst op het dak. De veertig partners van deze Green Deal benutten samen het dakenlandschap en transformeerden via een aantal werksporen de gebouwde omgeving tot een gezonde en groene leefomgeving. Deze samenwerking wordt voortgezet middels het Nationaal Daken Plan i.o. en daarbij wordt ook de samenwerking gezocht met partijen in de zorgsector.
Ontdek hoe je ook met het dak van jouw zorggebouw een verschil kunt maken voor de natuur in de ‘Handreiking Natuurdaken’.

Positief effect van groene daken op de gezondheid en patiënten in de zorg
Uit onderzoek blijkt dat zicht op groen een positief effect heeft op het verminderen van gebruik van pijnstillers: tot 30% minder pijnstillers! Uitzicht op groen geeft een aangename afleiding, het bevordert positieve gevoelens en vermindert gevoelens van pijn, dit geldt ook voor zicht op groene daken.
Groen kan veel bijdragen aan het verminderen van stress, dit is bijvoorbeeld relevant in wachtkamers, spreekkamers of behandelruimtes. Het is aangetoond dat patiënten gemiddeld 1 dag korter in het ziekenhuis verblijven bij uitzicht op groen.
Een groen dak levert uiteraard ook andere positieve effecten op het leefklimaat in en om het gebouw, onder andere door verkoeling, geluiddemping en luchtzuivering (door het afvangen van fijnstof tot 200 gr / m2 groen dakoppervlak). Meer informatie over de positieve effecten en de bronnen van deze onderzoeksresultaten vind je op de internetpagina Facts & Values van de Green Deal Groene Daken.

Voorbeeld van een groen dak in de zorgsector: Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam

 

Een helende omgeving is uitgangspunt van het ontwerp van het Erasmus MC. Met veel aandacht voor daglicht, groen en een warme comfortabele inrichting en twee daktuinen van 3000 m2 op de achtste verdieping van het ziekenhuis.

bron:  Het Levende Gebouw, Branchevereniging VHG]

 

 

Werkconferentie 25 september – uitnodiging!
We nodigen beslissers over daken in de zorgsector en gebouwonderhoud graag uit voor de werkconferentie van het Nationaal Daken Plan op 25 september in Amsterdam.

Vanuit de Green Deal Groene Daken (GDGD) zijn er veel ideeën om samen het dakenlandschap groener te maken. Bij de werkconferentie van 25 september bouwen we met oude bekenden en nieuwe vrienden verder op het zaaigoed van de GDGD, en zetten we het Nationaal Daken Plan stevig in de steigers door maatschappelijke opgaven en nieuwe invalshoeken en doelgroepen te verbinden.
De werkconferentie wordt georganiseerd door het Nationaal Daken Plan i.o., KNW Waternetwerk en STOWA, en vindt plaats bij Waternet in Amsterdam.

We zoeken ook nieuwe vrienden uit de zorgsector om samen aan de agenda en het plan van aanpak van het Nationaal Daken Plan te bouwen om zo de kansen voor gezondheid vanzelfsprekend te maken.

Meld je uiterlijk 6 september aan.
Er is ruimte voor maximaal 100 deelnemers, inclusief de nieuwe belangstellenden.

Wat:                    Werkconferentie Nationaal Daken Plan
Wanneer:         25 september 2019, 13:00 – 17:00 uur
Waar:                 Waternet, Amsterdam
Aanmelden:    Aanmeldlink, voor 6 september

Deel deze pagina: