Meetbare effecten groene daken op DGBC Congres

Het overtekende congres ‘Building Green, Smart and Healthy’, georganiseerd door Dutch Green Building Council, Royal FloraHolland en De Groene Stad op 31 januari, stond volledig in het teken van de bijdrage van groen en blauw aan belangrijke opgaven in de gebouwde omgeving: gezondheid, welbevinden, waterretentie, hittestress, luchtkwaliteit. De belangstelling voor meetbare effecten van groen was groot onder de vastgoedontwikkelaars, bouwbedrijven en architecten.

De factsheet Facts&Values Groenblauwe daken sloot goed aan bij deze honger naar cijfers. Wat is het effect van begroeide daken op gezondheid, welbevinden, waterretentie, hittestress en luchtkwaliteit? Green Deal Groene Daken partner Marlous Gout (gemeente Rotterdam) presenteerde de Facts&Values die zij samen met andere Green Deal partners opstelde. Zij sprak over een volgende stap de Rotterdam zette met hun LIFE@Urban Roofs programma, met een rekentool die voor verschillende gebouwen in kaart zijn gebracht. Door slim naar de meervoudige business case te kijken en met belanghebbende stakeholders in gesprek te gaan verandert het Rotterdams Dakenlandschap in een groen daklandschap.

Inmiddels ligt er in Rotterdam al meer dan 250.000 m² groen dak en zo’n 75.000 m² aan zonnepanelen. Maar nog zo’n 14,5 m² is onontgonnen plat dak. Deze bitumen daken vragen om slimme dak- oplossingen op alle daken en bieden kansen voor een groenere en levendiger Rotterdam. Robert de Kort van Arcadis presenteerde de tool voor de financiële en maatschappelijke businesscase van multifunctionele daken die in het LIFE@Urban Roofs programma is ontwikkeld.

Lees meer over..
Het congres ‘Building Green, Smart and Healthy’
De presentatie van Marloes Gout (gemeente Rotterdam)
De presentatie van Robert de Kort (Arcadis)
De Facts & Values Groenblauwe daken van de Green Deal Groene Daken
LIFE@Urban Roofs en de MKBA rekentool

Deel deze pagina: