Rotterdam presenteert ‘Multifunctionele Dakenprogramma’

Gemeente Rotterdam wil de ruimte in de stad beter gaan benutten met publieke ruimten bovenop bestaande en nieuwe gebouwen. Met de energietransitie, klimaatadaptatie en sociale opgaven wordt het steeds drukker op elke vierkante meter. Een belangrijke oplossing voor de schaarste aan binnenstedelijke ruimte is het benutten van 18 km2 aan platte daken. Wethouders Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) en Arno Bonte (Duurzaamheid) presenteerden onlangs het Multifunctionele Dakenprogramma.

Rotterdam heeft de aankomende 20 jaar ruim 50.000 extra woningen nodig. Dit betekent een hoop nieuwe bewoners, die allemaal behoefte hebben aan groen, buitenruimte, sport, rust en parken. Op de grond is weinig ruimte meer, maar er is nog genoeg ruimte op het dak. Daar willen zij dan ook een nieuwe stadslaag maken voor multifunctioneel gebruik: opvang van regenwater, energie opwekken, en groenvoorzieningen voor bewoners. Dit plan past goed in Rotterdams ambitie: de duurzaamste stad van Nederland worden.

Nationaal Daken Plan partner Rotterdam is een van de voorlopers als het gaat om multifunctionele daken. Er ligt in de gemeente op dit moment al 360.000 m2 aan groen en 168.000 m2 aan zonnepanelen op de daken, voor opvang van water en opwekken van duurzame energie.

Bij het aanleggen van een daklandschap, werkt de gemeente samen met tal van andere organisaties en particulieren, van bewonersorganisaties tot energieleveranciers. Het uitgangspunt is dat de gemeente haar inwoners ondersteunt die met positieve energie aan de slag willen met een dak.

Gemeente Rotterdam informeert, betrekt, stimuleert te investeren, en ontwikkelt beleid en past wet- en regelgeving aan om het gebruik van daken te stimuleren. Ook innovatie van nieuwe toepassingen is hierbij een belangrijk onderdeel.

Lees meer over de daklandschappen van Rotterdam en hun acties op hun website.

 

 

Deel deze pagina: