Volkskrant bevestigt belang goede cijfers

Volkskrant journalist Maarten Keulemans startte onlangs een onderzoek naar de cijfers rondom groene daken. Aanleiding voor dit onderzoek was de brief die Interpolis aan hun klanten schreef: ‘een groen dak zorgt ervoor dat het dak twee keer zo lang meegaat.’ Onlangs startte de verzekeraar een campagne met als doel 70 duizend vierkante meter plat dak te beplanten met sedum (vetkruid).

De conclusie van de Volkskrant: “Er zijn sterke aanwijzingen dat een groen dak veel langer mee gaat dan een ‘gewoon’ dak met bitumen. Maar of het twee keer zo lang is – of misschien wel veel meer – daarvoor is geen hard wetenschappelijk bewijs.” Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat de cijfers rondom fijnstof nader onderzoek behoeven. Het Nationaal Daken Plan onderschrijft dit, en wil dit in gang zetten de komende jaren.

De behoefte aan onafhankelijke en gefundeerde cijfers bewoog de Green Deal Groene Daken om vorig jaar een factsheet te publiceren over groene daken. Mede doordat er veel verschillende en onjuiste cijfers in omloop zijn was het voor de Green Deal Groene Daken en haar partners belangrijk om een gezamenlijk en zo correct mogelijk overzicht samen te stellen. De overheden, kennisorganisaties en bedrijven partners werkten samen met STOWA aan deze ‘Facts en Values Groenblauwe daken’.

Als blijkt dat er na nader onderzoek waarden in de factsheet staan die onjuist zijn dan wordt de factsheet aangepast. Zo is dit recentelijk nog gedaan met de isolerende en verkoelende werking van groene daken in de zomer en de winter.

Bekijk hier de factsheet, toelichting en gebruikte bronnen

Lees hier het artikel van de Volkskrant, 30 september 2019

Deel deze pagina: